Veľkonočná Nová Brzotínska

Pred vstupom do jaskyne, s bojovým pokrikom: „Kač! Kač!“

Voda má vraj počas Veľkej noci zázračné účinky. Veď predsa nie zo srandy tvrdíme naším polovičkám, keď ich na Veľkú noc oblievame, že to robíme pre ich zdravie. V duchu tradicií sme sa preto na Veľkonočný pondelok rozhodli pre prieskum Novej Brzotínskej jaskyne na úpätí Plešiveckej planiny, ktorá je známa sústavou niekoľko na seba naväzujúcich jazier. Suchou nohou je ich možné prekonať len za pomocou člna, my sme sa však rozhodli pre mokrú cestu s neoprenom na sebe a pneumatikou (dušou) okolo pásu.

Prechádzať touto jaskyňou je skutočný zážitok. Vo veľkej časti je voda siaha tak maximálne po pás, ale v určitých častiach sa nám už špičky odlepujú od dna a my sa citíme ako kačky na jazere. V mieste, kde kedysi býval I.sifón je jasne badať odstrelený strop a popadané bloky vo vode. Hoci nie je dlhý, s veľkým obdivom sledujeme dielo Vilama Rozložníka, ktorý dokázal tento sifón prekonať ešte v 50-tych rokoch s vlastnoručne upraveným dýchacím prístrojom.

Za nedlho sme v koncovej časti, kde sa priestory pomaly zužujú. Keďže nám už je riadna zima, tak to otáčame a rýchlo mastíme von.

Mapa Novej Brzotínskej jaskyne, V. Rozložník, 1958

Comments

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *